Julkaistu

Kotibaristan helpot energiansäästövinkit

Tulevan vuoden mahdollisesta sähköpulasta on ehkä puhuttu jo liikaakin. Mutta onhan energian säästö oikeasti tärkeä aihe. Espressokeitin kuluttaa tietenkin huomattavan määrän sähköä, joten tässä jutussa katsotaan miten kotibarista mahdollisesti voi vähentää espressokeittimen sähkökulutusta jonkin verran.

Mutta aloitetaan kuitenkin asiaan liittyvästä vaietusta tosiasiasta – perinteinen espressokeitin ei toki ole virtapihin mahdollinen tapa keittää kahvia.

Mutta paljonko espressokeitin sitten kuluttaa sähköä ja miten tämä on verrattavissa muihin laitteisiin, aktiviteetteihin jne.?

Mikäli tämä ei kiinnosta voit hypätä suoraan espressokeittimen energiasäästövinkkeihin tästä.

Espressokeittimen sähkökulutuksen testi ja pikavertaus

Espressivolla seurattiin Rocket R58-keittimen kulutus sähkönkulutusmittarin avulla. Koska kyseessä on tuplaboilerikeitin testasimme laitteen sekä toisella että molemmilla boilerilla, sekä kahdessa eri käyttötilanteessa. Lopputulos oli:

Testi 1, ”tavallinen iltaespresso” kahdelle henkilölle. Keitin oli päällä yhdellä boilerilla yhteensä 45 minuuttia jonka aikana tehtiin yksi tuplaespresso. Session sähkönkulutus oli 0,19 kWh.

Testi 2: ”laiska lauantaiaamun cappuccino + puhdistusrutiini”. Keitin oli päällä kahdella boilerilla yhteensä 1 tuntia 49 minuuttia, jonka aikana tehtiin kolme cappuccinoa tuplaespressolla. Session lopuksi suoritettiin takaisinhuuhtelu puhdistusaineella. Sähkönkulutus oli yhteensä 0,58 kWh.

Amerikkalainen Whole Latte Love on tehnyt hyvin samankaltaisen testin toisella tuplaboilerikeittimellä ja tullut siihen tulokseen että kahden tunnin käyttö jonka aikana tehtiin kaksi caffè lattea kulutti yhteensä 0,55 kWh. Täysin lämmitettynä sama keitin kulutti 0,12 kWh per tunti joutokäynnillä, molemmat boilerit päällä. Eli hyvin linjassa Espressivon testien kanssa.

Keittimet HX-boilerilla, kuten esim. Rocket Mozzafiato tai ECM Technika, kuluttavat teoriassa hieman vähemmän kuin tuplaboilerkeitin molemmilla boilerilla kytkettynä mutta hieman enemmän kuin tuplaboilerikeitin yhdellä boilerilla. Todellisuudessa lopputulos vaihtelee toki riippuen jokaisen boilerin volyymistä, tehosta jne.

Miten nämä luvut sitten ovat verrattavissa muihin asioihin?

Verrokkina muutama esimerkki:

  • Puolen kannun, eli noin 1,2 litraa vettä, kahvinkeitto Moccamaster keittimellä: 0,10 kWh
  • Viiden minuutin lämmin suihku (38°C, 15 l/min): noin 2,50 kWh
  • Kohtuullisen hyvän peli-PC:n tyypillinen energiankulutus päivässä: 1,87 kWh
  • Kaupungille ja takaisin (30 km) maailman pihimmällä sähköautolla: 3,57 kWh

Tämä siis ainoastaan verrokkina, ei minkäänlaisena kannanottona tietyn sähkökäytön puolesta tai sitä vastaan.

Näytä kattavampi kuvaus testimetodista ja mittauksista, sekä esimerkkien lähteet

Espressokeittimen energiansäästövinkit

Olipa sähkön hinta mitä tahansa, sähköä ei tulisi tuhlata – mihinkään käyttötarkoitukseen. Kun käytät kotona perinteistä espressokeitintä seuraavat niksit voivat vähentää laitteen sähkönkulutusta ainakin jonkin verran.

Käytä sopivankokoinen espressokeitin

Kotibaristakin kannattaa miettiä kuinka sähkön säästäminen onnistuu.

Sääntö on tässä tapauksessa helppo: isompi keitin, isommalla boilerilla ja suuremmalla massalla kuluttaa enemmän sähköä.

Eli espressokeittimen koko pitäisi vastata omat, todelliset tarpeet. Kuinka monelle tarjoilet yleensä espressojuomia? Valmistatko paljon maitopohjaisia juomia vai lähinnä mustaa kahvia? Jne.

Mikäli sinulla on jo hyvä espressokeitin sitä tuskin kannata vaihtaa pelkän sähkökulutuksen takia, mutta mikäli olet uutta keitintä hankimassa sähkön säästäminen kannattaa ottaa huomioon.

Pidä keittimesi hyvässä kunnossa

Pienen kahvikoneen säännöllinen puhdistus ja huolto on aina tärkeää laitteen eliniän pidentämiseksi. Boilerin kannalta on tärkeää, että tätä ei pääse kalkkiutumaan pahasti, tämä lisää myös espressokeittimen energiakulutusta.

Käytä mielellään pehmeää vettä, esimerkiksi vedenpehmentäjän avulla. Ja jos keittimeen kuitenkin muodostuu kalkkia, suorita kalkinpoisto espressokeittimiin sopivalla kalkinpoistoaineella.

Älä lämmitä keitintä turhaan

Kuten testimme selkeästi osoittaa, espressokeitin kuluttaa eniten virtaa lämmettäessä huonelämpötilasta ja kun sitä käytetään. ”Joutokäynnillä” kulutus on itse asiassa melko alhainen. Tämä kuitenkaan ei tarkoita sitä, että kotikäytössä oleva keitin kannattaisi pitää päällä koko ajan.

Espressokeitin kannattaa lämmittää tasaiseen lämpötilaan passiivisesti. Kuinka kauan tämä kestää riippuu keittimestä, mutta kotikäyttön tarkoitetuilla laitteilla korkeintaan puolen tunnin esilämmitys on yleensä riittävä.

Vakaan lämpötilan saavuttaminen voi myös kiirehtiä jonkin verran lotraamallä ylimääräistä vettä suodatuspään läpi silloin tällöin. Tämä kuluttaa kuitenkin enemmän sähköä kuin passiivinen lämmitys, joten sähkökulutuksen kannalta sitä ei kannata tehdä.

Mikäli et ole käyttämässä keitintä seuraavan tunnin aikana, nyrkkisääntönä virta kannattaa yleensä kytkeä pois päältä. Mikäli käytät espressokeitintäsi monta kertaa päivän aikana sähköpihin käyttötapa kannattaa toki selvittää itse sähkömittarilla.

Huomaa kuitenkin että valmistajat yleensä suosittelevat, että keitin ei jätetä päälle pitkäksi ajaksi, eikä ehdottomasti valvomatta ihan turvallisuussyistä. Pidempikestoiset lämmitysjaksot saavat myös tiivisteet kuivumaan nopeammin ja kuluttaa mahdollisesti keittimen elektroniikkaa nopeammin. Kahviaiheisella keskustelupalstoilla jälkimmäisestä aiheesta on toki käyty kiivasta keskustelua moneen kertaan.

Energiakulutuksen kannalta johtopäätös on kuitenkin aika selvä – kun keitin ei ole käytössä se kannattaa kytkeä pois päältä.

Kytke tuplaboilerin höyryboileri pois päältä kun sitä ei tarvita

Mikäli et tarvitse höyryä kahvisession aikana, tuplaboilerikeittimen höyryboileri kannattaa ehdottomasti kytkeä pois päältä. Yleensä näiden keittimien höyryboilerilla ei ole merkitystä espressokahvin puolella – lämpövakaus on ihanteellinen myös pelkällä kahviboilerilla.

Tuplaboilerikeittimessä höyryboilerilla on yleensä erillinen on/off-kytkin. Kuvassa ECM Synchronika.

Mikäli olet tekemässä ”americanon” (mutta et edelleen tule höyryttämään maitoa session aikana) kannattaa lämmittää parin desin vesitilkan erillisellä vedenkeittimellä tai mikroaaltouunissa, espressokeittimen höyryboilerin sijaan.

Kahvikupit voi esilämmittää sijoittamalla ne keittimen päälle esilämmityksen aikana. Noin puolen tunnin esilämmitys on yleensä tähän riittävä.

Voit myös suosiolla kytkeä höyryboilerin päälle vasta kun se tarvitaan. Eli esimerkiksi jos olet aamulla käynnistänyt keittimen puolen tunnin esilämmitys ajastimella, voit kytkeä höyryboilerin päälle manuaalisesti kun rupeat puuhamaan keittiössä. Useimmilla keittimillä höyryboileri on silloin käyttövalmis reilussa viidessä minuutissa.

Vastaavasti höyryboilerin voi kytkeä pois päältä heti kun sitä ei enää tarvita.

Maksimoi yksiboilerikeittimen ominaisuudet

Keittimellä jossa on yksi boileri, eli lämpötila on nostettava ennen maidonhöyrytystä, useiden juomien valmistus kannattaa suunnitella etukäteen. Sähkökulutuksen kannalta keittimen eri lämpötilojen välillä kannattaisi vaihtaa niin harvoin kuin mahdollista.

Jos valmistat kaksi cappuccinoa tuplaespressolla, molemmat kahvit kannattaa tehdä ensin ja sitten vaahdotat maidon molemmille yhtä aikaa. Mikäli keittimen höyryteho on liian heikko tällaiselle maitomäärälle, vaahdota kaksi pienempää kannua peräkkäin.

Vielä useammalla juomalla voit kokeilla mikäli työjärjestyksen vaihto onnistuisi. Eli ensimmäisillä juomilla valmistat kahvin ensin ja maidon toisena, ja toisella erällä aloitatkin maidolla kun keitin on jo höyrylämpötilassa. Tämä ei välttämättä ole aivan ihanteellinen juomien laadun suhteen mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen.

Varo kuitenkin että pienen boilerin vesipinta ei pääsee laskemaan liian alhaiseksi, tämä voi vaurioittaa boilerin lämpöelementtiä.

Energiatehokkaat puhdistusrutiinit

Espressokeittimen säännölliset puhdistusrutiinit kannattaa myös suunnitella energiatehokkaasti. Takaisinhuuhtelu puhdistusaineella kannatta ajoittaa joko kahvisession jälkeen tai ennen sitä.

Energian säästäminen voidaan ottaa huomioon myös espressokeittimen puhdistusrutiinissa.

Höyryboilerin säännöllinen veden vaihto (erittäin tärkeää sekä HX että tuplaboilerilla) kannattaa aina suorittaa kahvisession lopussa. Kun boileri on täyttynyt uudella vedellä keitin tai boileri kytketään pois päältä. Turhaa sitä on lämmittää ennen kuin seuraavalla käyttökerralla.

Mikäli mahdollista, yritä myös hyödyntää höyryboilerista huuhdeltu kuumavesi johonkin. Esimerkiksi suodatinpidikkeen liuotukseen tai muuhun tiskaukseen.

Jos mahdollista, hyödynnä halvimmat sähköhinnat

Viimeinen vinkki ei koske ainoastaan espressokeittimiä, vaan kaikki laitteet jotka kuluttavat sähköä. Mikäli käytössä on pörssisähköä, eli ns. ”spot-hinta”, sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Sähkön hinta vahvistetaan aina vuorokausi eteenpäin ja tulevia hintatietoja julkistetaan monella eri verkkosivuilla, esim. tässä.

Näillä tiedoilla pörssisähkön käyttäjä voi yrittää kohdentaa kulutuksensa vuorokauden halvimmille tunneille. Espressokahvin kohdalla en toki ehdota että kaikki kahvi nautitaan pikkutunneilla, jolloin sähköhinta on melkein aina alhaisimmillaan.

Mutta esimerkiksi iltapäiväisin on aivan mahdollista että kahvitauon siirtäminen noin tunnilla sinne tänne voi säästää puolet (joskus jopa moninkertaisesti!) sähkökuluista. Jos tämä on mahdollista ilman suurta vaivaa se kannattaa tietysti tehdä.


Yllä mainitut energiansäästöniksit saattaa yksinään tuntua mitättömältä, varsinkin kun kiinteistön energiansäästö tarkastellaan kattavammin. Testien perusteella espressokeittimen kotikäytössä kuluttama virta on myös sellaisella tasolla että se ei räjäytä pankkia edes korkeahkolla sähköhinnalla.

Kun laite käytetään päivittäin fiksut käyttötavat säästävät kuitenkin ajan myötä huomattavan määrän sähköä. Ne eivät, loppujen lopussa myöskään vaadi paljoa eikä ole harrastuksen ilosta mitenkään pois.

Joten katso miten voit toteuttaa nämä energiansäästövinkit omassa espressoharrastuksessasi. Mikäli sinulla on lisää hyväksi havaittuja, kahviin liittyviä energiasäästötapoja olet tervetullut jakamaan niitä tämän sivun kommenttiosastolla.